Som menneske har vi alle et dypt iboende ønske om å høre til. Likevel lykkes ikke alle med å være en del av fellesskapet. Hvorfor kan nære relasjoner være så smertefulle, når det å få dem til er så viktig? 

Premiere 23.august Rosendal teater 

Lindeberg tar i forestillingen Isbjørnpappaen tak i sin egen ensomhet i møte med faren sin. En far som i hele livet sitt, i sin teaterforskning, har vært opptatt av og skrevet om samvær i teateret, hvordan man møter mennesker fullt og helt. Paradokset er at faren ikke har nære venner.  

”Jeg elsker deg pappa,” sier jeg.

Han ler. ”Det der forstår jeg ikke!” svarer han.

”Bare for den du er!”

”Katja, jeg tror sånn helt ærlig at jeg aldri har forstått at noen har elsket meg. Aldri i hele livet mitt.” 

Isbjørnen er et av verdens farligste, mest kompromissløse og sårbare dyr. Den bor mutters alene ute i isødet. Det er kanskje mulig for oss å leve alene, men det er jo sammen med andre vi blir til. Forsvinner sammenhengen, eksistensgrunnlaget vårt, så dør vi. 

Så hva gjør man når pappa er som en isbjørn? Når man som voksen oppdager at man er på god vei inn i hans fotspor? Isbjørnpappaer er de største og vakreste, men de er også livsfarlige – isbjørnhannen kan spise barna sine. 

Lindebergs forestilling er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også et oppgjør med en av menneskets største redsler: Å bli isolert og fratatt muligheten til kjærlighet og tilhørighet. Lindeberg undersøker ensomhet i et øde landskap, hvor det nærmeste er det som er det mest krevende. En dypt personlig historie om et far-datter-forhold, som samtidig berører det vi alle står overfor som mennesker: 

Vi står i en rekke av de som kom før oss, likevel er vi alene. Hvordan kan – og skal – vi forstå oss selv i lys av det vi har fått med oss?

 

ISBJØRNPAPPAEN

Manus: Katja Brita Lindeberg

På scenen: Katja Brita Lindeberg

Regi: Kjersti Haugen

Scenograf: Sissel Romme

Komponist: Toni Martin Dobrzanski

Lysdesigner: Ingrid Skanke Høsøien

Produsent: Katja Brita Lindeberg Produksjoner / Emily Fischbeck Luthentun

Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden 

Samarbeidspartner: Turnéteatret i Trøndelag

Støttet av: Dramatikkens hus, Fritt ord, Fond for lyd og bilde, Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Spenn.no, Fond for frilansere, Seanse, Trøndelag fylke og Trondheim kommune

Foto og video: Alex Hinchcliffe

Rørende intenst og personlig teater

I salen merker man når noe virkelig står på spill, når noe av fundamental viktighet blir formidlet på en troverdig og personlig måte. I de øyeblikkene vet man at det ikke finnes noe sterkere kunstnerisk arena enn teatersalen. 

August 2019, Adresseavisa, Trondheim

 

 «Isbjørnpappaen» er ei modig, kjærleiks- og respektfylt framsyning som greier å røre oss som publikummarar. Slik understrekar Lindeberg farens mantra om det viktige ved teaterets samhandling også i møtet mellom scene og sal.

August 2019, Norsk Shakespearetidsskrift